Az első...

Attila | 2022. 01. 24. 09:53 | Olvasási idő: 1 perc

Címkék: #Kutatás (Research) #Laravel #Laravel 5.7 #Web

2021-ben végre megszületett a weboldalam. Ami leginkább motiválta a létrejöttét, az az volt, hogy már 2019-ben elkezdtem foglalkozni a Laravel webes keretrendszerrel és egy oktatási anyagot állítottam össze belőle. Első körben ezt szeretném kibővítetten, keretbe foglalóan közkinccsé tenni, szépen sorban...
Az első

Azonban ennél hosszabb távra is tervek: olvashattad esetleg a kezdőoldal "slideshow" részén (vagy a "Rólam" menüpontban), hogy számos dolog érdekel a webfejlesztés témakörén belül és túl is, úgyhogy ezekről mindenképpen fogok aktívan posztolni a jövőben. Az esetleges webes fejlesztési munkáimban összegyűjtött tapasztalataimat is meg fogom itt osztani, ami nem csak pályaválasztáshoz, egyéni fejlődéshez lehet hasznos, hanem a munkahelyváltásban gondolkodóknak is tudok esetleg irányt mutatni, hogy mit és hogyan érdemes megtanulni és alkalmazni.

De tervezem még emellett a kutatásomat is bemutatni. Így remélhetőleg többen kedvet kapnak majd a továbbtanuláshoz, esetleg még a tudományos pályát is választják többen, de ne rohanjunk ennyire előre...

Első körben tehát a 2019-től íródott jegyzetemet szeretném megosztani blogbejegyzések formájában. Tudom, hogy a Laravel nagyon gyorsan fejlődik és azóta már több nagy verzióváltáson is túl van a rendszer, de két okból is fontosnak tartom a kezdést már az 5.7-es keretrendszer bemutatásától indítva:

  1. A rendszer alapjait szerintem szuperül kitalálták már akkor, és bár kétségtelen, hogy a fő verziószám lépéseknél történtek nagyobb fejlesztések, de a rendszer magja az azért főbb vonalakban már az 5.7-nél adott volt és erre lehetett is hatékonyan építeni az utána következő időszakban.
  2. Ha valaki ezeket a technikákat: a magot, a névkonvenciókat, az MVC (Model-View-Controller) tervezési mintán alapuló fejlesztést jól megismeri, akkor a további verziószámú keretrendszereknél is már "csak" az újdonságokra kell odafigyelnie.

Vágjunk hát bele ebbe a - remélhetőleg - hosszú közös utazásba!

A jegyzetem készítésénél elengedhetetlen segítséget nyújtott a Laracasts oktatási weboldal videói, az ott olvasható fórumhozzászólások is... Így bátran merem javasolni az előfizetést a weboldalukra, mert én rengeteget tanultam főleg Jeffrey Way-től (a későbbi blogbejegyzések során is mindig hivatkozni fogok az éppen aktuális videójukra).