Technikai részletek a szoftverfejlesztés megkezdéséhez

Attila | 2022. 01. 27. 09:41 | Olvasási idő: 2 perc

Címkék: #composer #git #Laravel #node.js #npm #PHP #Web #Windows

Mire is lesz szükségünk első körben? Mondhatnám, hogy a webprogramozók szentháromságára: Apache webszerverre - PHP fordítóra - MySQL adatbáziskezelőre... ezzel nem is lövök elsőre nagyon félre. Persze néhány dolog még kelleni fog, de ezeket mind sorra vesszük az alábbi bejegyzésben.
Technikai eszköztár

A fejlesztéseket egy Windows 10 operációs rendszeren fogom bemutatni. Lehet persze használni mindehhez Linux vagy MacOS alapú gépet is, mivel minden szoftver, amit alkalmazni fogunk platformfüggetlen és ingyenes. Az imént említett "szentháromság" elemeit nagyon egyszerűen meg tudjuk szerezni, ha például telepítünk egy jól bevált szoftvercsomagot, mint például a XAMPP (https://www.apachefriends.org/download.html) vagy a WampServer (https://www.wampserver.com/en/)... ezek tartalmazzák a fejlesztéshez szükséges szerver oldali támogatást biztosító dolgokat. Arra figyeljünk, hogy ezekből van 32 bites (x86) és 64 bites (x64) verzió is, úgyhogy az operációs rendszerünknek megfelelő típusút érdemes választani.

Nézzük meg a további szoftveres igényeket:

  • Kódszerkesztésre használjunk Visual Studio Code (továbbiakban: VSCode) programot (https://code.visualstudio.com/download --> Windows 10). De előfordulhat, hogy valakinek jobban kézre áll másik alkalmazás, mondjuk a Notepad++, akkor használja nyugodtan azt, viszont én a VSCode-ot fogom használni a példák bemutatása során.
  • Ha nem telepítettük a XAMPP vagy WampServert, akkor szükségünk lesz mindenképpen egy PHP fordítóra. Legalább PHP 7.4-es verziót használjunk (jelen pillanatban a 7.4.27. a legfrissebb ebből a stabil verzióból: https://windows.php.net/download#php-7.4 --> zip fájlt a legegyszerűbb letölteni)
  • Szükségünk lesz továbbá a Composer alkalmazásra, amely egy csomagkezelő. A webes világban nagyon sokszor használunk úgynevezett 3. féltől származó (3rd party) eszközkészletet, osztálykönyvtárat stb. A Laravel-hez majd ezzel a Composer-rel tudjuk beszerezni a szükséges kiegészítőket. (https://getcomposer.org/download/ --> Composer-Setup.exe -vel telepíthető)
  • A Laravel főleg szerver oldalon működik, viszont a kliens oldali megjelenítésére is oda kell figyelnünk. Ehhez szükség lesz Node.js-re és egyéb kiegészítőire, például az npm csomagkezelő alkalmazásra (https://nodejs.org/en/download/ --> Windows installer)
  • Ahhoz pedig, hogy a programkódjainkat megfelelő verziókövetéssel tudjuk ellátni, használjuk a Git-et (https://git-scm.com/download/win --> standalone installer). Ez számos előnnyel jár, továbbá a használata egy szoftverfejlesztő munkakör esetén már alapvetés.

Ha sikeresek voltak a telepítések, akkor a Windows 10 esetén már nem is feltétlenül van szükség újraindításra, hanem anélkül fogja érzékelni, hogy a szoftverek működnek, meghívhatók és futtathatók. Ezeket a következő parancsokkal tudjuk megtenni a parancssorban (többféle módon előhívható, talán a legegyszerűbb, ha a Start menüben beírjuk: cmd és ENTER) vagy terminal-ban (VSCode-ban fenn a menüsorban Terminal menüben --> New terminal):

  • php -v
  • node -v
  • npm -v
  • composer -v
  • git --version

Ha minden rendben van, akkor hasonló eredményt kell látnunk: (vagyis az egyes alkalmazások verziószámait kapjuk vissza)


Ha mégis olyan hibaüzenetet kapnánk arról, hogy valamelyik parancsot nem ismeri fel a Windows, akkor ezt is orvosolhatjuk (vagy még mielőtt továbblépnénk itt, talán egy egyszerű újraindítás is segíthet...). A Windows-ban a futtatható állományok útvonala elméletileg bekerül az úgynevezett Környezeti Változók vagy angolul Environment Variables (rendszerszintű vagy felhasználói szintű) PATH elemei közé. Legegyszerűbben a Start menüvel hívható ez elő az angol vagy magyar név beírásával.


Majd a PATH változó szerkesztése a rendszerszintű vagy a felhasználói szintű listában:



A szükséges alkalmazások futtatható állománya ezekben a mappákban található meg, így elvileg bárhonnan a gépünkről futtatható egy parancssor vagy terminal segítségével. Ha valamelyik innen hiányozna, akkor hozzunk létre ide újat és tallózzuk be azt a mappát, ahol a futtatható .exe kiterjesztésű állomány van benne. Utána már biztosan menniük kell a fenti verziószámot lekérő parancsoknak.

Remélhetőleg a saját gépén fejleszt majd mindenki, úgyhogy élek azzal a feltételezéssel, hogy rendszergazdák vagyunk alapértelmezetten. Ha ez így van, akkor a későbbiekben több (jogosultsági hiányosságból adódó) problémát sikeresen elkerülhetünk.

Most már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy megkezdhessük a Laravel fejlesztést, úgyhogy folytassuk is a munkát...

Megjegyzés: a későbbiekben fogunk még kiegészítő alkalmazásokat telepíteni, de azokra majd akkor részletesen kitérünk, mint például ha majd Docker-ben (konténer segítségével akarjuk futtatni az alkalmazásunkat).